Innovatieve energiebeheersoftware homii maakt gebruik van POM-platform
"Hebben we bij onze eerste klant nog zelf de brieven aan huurders en de adresstickers geprint, alles in enveloppen gedaan én alle brieven zelf bezorgd, tegenwoordig laten we dat heerlijk via POM verzorgen. Het enige dat we nu nog hoeven doen, is op een knop drukken."
Arnon Kadouch
Founder
Onnodig energieverbruik is zonde. Voor het milieu én voor de portemonnee. Maar erachter komen hoe het precies met je energieverbruik zit, is niet altijd een kwestie van even de meter checken. Dat ontdekte ook Arnon Kadouch. Hij bedacht daarop homii, innovatieve energiebeheersoftware die huurders en verhuurders van appartementen met blokverwarming een duidelijk beeld van het warmteverbruik geeft. Voor de communicatie met de huurders maakt homii gebruik van het platform van POM.
Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat Arnon Kadouch naar een appartementencomplex met blokverwarming verhuisde. Hij weet nog goed hoe hij – een paar maanden nadat hij zijn intrek had genomen – wel eens wilde weten wat zijn energieverbruik was. “Mijn maandelijkse voorschotbedrag voor de blokverwarming was vastgesteld op honderd euro en ik was benieuwd of dat een beetje klopte”, blikt hij terug. “Alleen, niemand die mij daar iets zinnigs over kon vertellen. Zelfs de beheerder van mijn blok niet. Pas aan het eind van het jaar, kreeg ik te horen.” Dat moet anders kunnen, bedacht Arnon. En inmiddels kán het ook anders, want met hulp van het door Arnon opgerichte homii kunnen huurders en verhuurders van appartementen met blokverwarming op elk willekeurig moment behoorlijk nauwkeurig zien wat ze kunnen verwachten aan verwarmingskosten en zo energiebewustzijn creëren.
Complex
Ondertussen snapt Arnon wel beter waarom hij dat inzicht destijds niet kon krijgen. “In eerste instantie dacht ik: daar bouw je even een appje voor en dan is het klaar. Maar dat bleek wel wat ingewikkelder te zijn! Er kwam namelijk best veel bij kijken om onze software te ontwikkelen. Je hebt met verschillende zaken te maken, zoals de collectieve kosten voor het gehele blok én de metertjes op de radiatoren in de afzonderlijke appartementen. En dan heb je nog allerlei variabelen, zoals de ligging van een appartement. Best complex.” Hij lacht: “Vandaar dat het er eerder nog niet was, waarschijnlijk.”
Arnon wil dan ook snel het beeld wegnemen dat hij de software achter homii zelf ontwikkeld heeft. “Ik kwam met het idee, maar voor de uitwerking ervan moeten echt alle credits naar mijn medeoprichters Noam Blitz en Ilya Pimenov. Zij hebben een algoritme ontwikkeld waarmee we heel accuraat voorspellingen kunnen doen over het warmteverbruik én dat verbruik vervolgens vertalen naar euro’s.”
Portaal en app
Met de ontwikkelde software heeft homii twee producten ontwikkeld. “Het eerste is een portaal voor woningcorporaties met daarin verschillende tools, waaronder budgetbeheer, inzicht in overschrijdingen en automatische voorschotberekeningen”, legt Arnon uit. “Daarnaast hebben we een app waarin woningcorporaties kunnen communiceren met huurders over de ontwikkeling van de geschatte verwarmingskosten. Om bewoners te wijzen op het bestaan van de app, maken we gebruik van het verzendplatform van POM.”
Superefficiënt
En dat gaat “superefficiënt”, zegt Arnon. “Hebben we bij onze eerste klant nog zelf de brieven aan huurders en de adresstickers geprint, alles in enveloppen gedaan én alle brieven zelf bezorgd, tegenwoordig laten we dat heerlijk via POM verzorgen. Het enige dat we nu nog hoeven doen, is op een knop drukken. En een groot bijkomstig voordeel: wij weten niets van de huurders, behalve een adres en het warmteverbruik op dat adres. Wij weten niet wie er op die adressen wonen. Dat is belangrijk met het oog op privacywetgeving.”
Meer mogelijkheden
Arnon ziet veel mogelijkheden om het POM-platform nog verder te gebruiken. “Bij het signaleren van opvallend energieverbruik, bijvoorbeeld. Als je in februari in het homii-dashboard al ziet dat een bewoner uit de bocht dreigt te vliegen, dat je dan met één klik een brief verstuurt om de bewoner daarop te attenderen. Of een e-mail, als we na een dataverrijkingsactie – ook via POM, natuurlijk – een e-mailadres hebben.”
Can-domentaliteit
De samenwerking met POM verloopt heel goed, vindt Arnon. “Als je alleen al kijkt naar het werk dat zij ons uit handen nemen! Niet alleen het verzenden van de brieven, maar ook bijvoorbeeld bij het maken van de lay-out van zo’n brief. Er zijn allerlei templates beschikbaar. Daarnaast verloopt de communicatie heel makkelijk; we kunnen snel schakelen met elkaar. Bovendien heeft POM een echte can-domentaliteit: ze denken vanuit mogelijkheden, dat werkt héél prettig. Onze klanten vinden het ook vertrouwd. Als wij aangeven: wij werken met POM, krijgen wij vaak als reactie: ‘Dat is fijn, daar werken wij ook mee samen!”