Alles over een toegankelijk betaalproces voor de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn

Webinar 20 februari 2025 van POM en Level Level

Nog een paar maanden en dan treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze Europese Toegankelijkheidsrichtlijn schrijft voor dat onder andere betaalprocessen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Maar wat houdt dat nu precies in? Op 20 februari organiseren POM en websitespecialist Level Level een webinar waarin we je alle ins en outs vertellen én tips geven voor een betaalproces die voor iedereen bereikbaar is!

Alles over een toegankelijk betaalproces

Heb jij wel eens last gehad van een cookiemelding? En nee, niet omdat je ze vervelend, onhandig of ronduit irritant vindt. We bedoelen hier echt lást hebben; dat een cookievermelding je verhindert om een website te bezoeken. Waarschijnlijk niet. Even een paar keer klikken met de muis en de melding is verdwenen, toch? Helaas is dat niet voor iedereen zo eenvoudig. Want als je door een lichamelijke beperking geen muis kunt gebruiken en je kunt de melding niet wegkrijgen met het toetsenbord, dan heb je dus gewoon dikke pech. De melding blijft staan en jij komt de website niet op. Moest je daar iets regelen? Jammer dan.

Bij het Rotterdamse full-servicebureau Level Level houden ze zich dagelijks met dit soort kwesties bezig. “Wij vinden dat iedereen het web moet kunnen gebruiken”, vertelt accessibility consultant Caitlin de Rooij. “Als wij een nieuwe website bouwen, is  toegankelijkheid geen extra optie; dat zit standaard in het pakket. Daarnaast gebruiken wij onze kennis en expertise op dit gebied om andere bedrijven te helpen hun website of webshop toegankelijk te maken.”

Voor iedereen bereikbaar

Caitlin merkt dat met de EAA in aantocht – op 28 juni 2025 gaat de richtlijn in – meer en meer bedrijven en organisaties zich afvragen wat een toegankelijke website nu precies inhoudt. Én of het überhaupt wel mogelijk is om iedereen tegemoet te komen. “Een website is toegankelijk als die voor iedereen bereikbaar is”, legt Caitlin uit. “Ongeacht iemands mogelijkheden, vaardigheden of beperkingen: iedereen kan die website bezoeken.” Dat gaat verder dan een website geschikt maken voor bezoek vanaf een laptop of telefoon, zegt Caitlin. “Denk aan een schermlezer voor slechtzienden, begrijpelijkheid van de teksten

voor ouderen en laaggeletterden, en besturing via het toetsenbord.”

55 criteria

Level Level zelf bouwt websites volgens de internationale Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). “Daarmee kun je toetsen hoe toegankelijk jouw website is”, zegt Caitlin. “Dit zijn ook de criteria die straks voor de EAA gelden. Het gaat dan om niveau AA, dat is een set van 55 criteria. Eén zo’n criterium is bijvoorbeeld dat een afbeelding een tekstalternatief heeft. Iemand die blind is, weet via de schermlezer dan toch wat er op de afbeelding te zien is. Google vindt zo’n tekstalternatief trouwens ook fijn, dus ook voor de zoekmachineoptimalisatie van je website is zo’n criterium goed!”

No items found.

Alles uitgelegd tijdens het webinar

Samen met haar collega Walter Ravenhorst vertelt Caitlin op 20 februari tijdens het webinar alles wat organisaties moeten weten over invoering van de EAA. “Na afloop zijn de klanten van POM goed ingelicht over wat een toegankelijkheid betaalproces is, wat er in de wet staat, wat er wel en niet onder de wet valt en wat er precies van hen wordt verwacht.”

Caitlin kan het zich goed voorstellen als een organisatie zich wat overweldigd voelt door de vele criteria van de EAA. “Het is ook beslist niet gemakkelijk om eraan te voldoen. Vaak zijn er bij grote organisaties heel veel verschillende mensen die beslissingen nemen over het betaalproces. Voordat hij bij Level Level kwam, werkte Walter twintig jaar bij Bol. Hij heeft daar veel gedaan met toegankelijkheid en kan heel goed vertellen hoe je dit onderwerp behapbaar maakt in grote organisaties. Hij zal ook zijn beste tips voor een toegankelijk betaalproces delen.”

Loyale klanten 

Tot slot wil Caitlin nog meegeven dat het bij toegankelijkheid niet om kleine, losse doelgroepen draait. “Het gaat juist om grote groepen mensen. Eén op de drie Nederlanders heeft een vorm van beperking. En 2,5 miljoen mensen boven de zestien zijn laaggeletterd en digitaal niet vaardig. Als je daar dus geen rekening mee houdt, sluit je die allemaal uit. Terwijl je juist zo veel mogelijk mensen wilt verwelkomen op je website. En juist mensen met een beperking hebben er baat bij om online makkelijk iets te kunnen betalen. Door je website toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken, zorg je dat mensen die bij jou terechtkomen er ook blijven én loyaal zijn!”