De toegevoegde waarde van een sms in het creditmanagement

Val op temidden van alle WhatsApp-, Messenger- en Telegram-berichten

De sms lijkt met hedendaagse communicatiemogelijkheden als WhatsApp, Messenger, Telegram of Skype een ‘oud’ communicatiemiddel. Maar is dat wel zo? In deze blog stoffen we de sms af en poetsen we ‘m op. Want de sms heeft zéker nog toegevoegde waarde binnen het creditmanagement. Wij laten zien op welke punten je de sms het beste kunt inzetten, waar je op moet letten bij het opstellen van een sms, wat voor soort sms-berichten er zijn en wat de conversiecijfers zijn als je een sms-bericht verstuurt.

De toegevoegde waarde van een sms in het creditmanagement

De sms, hoe zat het ook alweer?

Voordat we de diepte in duiken, eerst een klein stukje historie over de sms. Sms staat voor ‘short message service’ en werd in de jaren tachtig uitgevonden door de Duitser Friedhelm Hillebrand en de Fransman Bernard Ghillebaert. De sms was bedoeld als een eenvoudige manier om korte tekstberichten te versturen naar mobiel. In 1992 werd de eerste sms verzonden, maar het duurde nog enkele jaren voordat dit communicatiemiddel echt veelvuldig gebruikt werd. In de late jaren negentig en begin 2000 werd de sms de standaard voor het versturen van korte tekstberichten.

Welke sms’jes kun je versturen in het creditmanagement

De sms kun je op verschillende inzetten binnen het creditmanagement. Wij hebben de vijf meest verzonden sms’jes voor jou op een rij gezet.

Vooraankondiging (pre due)

De vooraankondiging is bedoeld voor klanten die betalen via een automatische incasso. Zij worden met de vooraankondiging, ook wel pre due-sms genoemd, vooraf op de hoogte gebracht dat er over een x aantal dagen een bedrag van hun rekening wordt afgeschreven. Door de automatische afschrijving aan te kondigen, kunnen klanten alvast controleren of er voldoende geld op de rekening staat. Dit kan het aantal storneringen drastisch verlagen.

Sms met betaallink

Dit type sms is ideaal voor wanneer snelheid en efficiëntie belangrijk zijn. Bijvoorbeeld op de klantenservice of bij klantcontactcentra. Daarnaast kan de sms met betaallink worden ingezet als automatische opvolging van een stornering. De sms met betaallink stelt de klant in staat om direct vanuit de sms te betalen. Dit vermindert de kans op uitgestelde of vergeten betalingen, wat resulteert in een snellere en betere conversie. 

Herinnering (met betaallink)

Het wil nog weleens voorkomen dat een klant zijn rekening niet betaalt. Een reminder per sms kan dan uitkomst bieden. Deze reminder kan tweeledig zijn. Het kan als een direct betaalverzoek worden gezien, waardoor de klant eenvoudig en snel de openstaande rekening kan voldoen, en het kan als een servicebericht worden beschouwd, aangezien het klanten herinnert aan openstaande rekeningen. Het resultaat is vaak een snelle betaling en een positieve ervaring met de organisatie, die immers klantgemak vooropstelt.

Dataverrijking

Een andere, veel voorkomende manier om de sms in te zetten, is als communicatiemiddel voor dataverrijking. Wanneer een e-mail bijvoorbeeld bouncet, kun je deze opvolgen met een sms. In de sms kan dan gevraagd worden om het mailadres te valideren of een nieuw mailadres toe te voegen.

Bevestiging en bedankje

Wanneer de klant een betaling heeft afgerond, kan er een sms-bevestiging worden nagestuurd. In deze sms kun je meteen bedanken voor de betaling. Dit geeft niet alleen meer zekerheid dat de betaling goed is aangekomen, het is ook leuk om te ontvangen! Een klein gebaar van grote waarde.

No items found.

Waar moet je op letten bij het opstellen van een sms

Bij het versturen van een sms zijn er enkele belangrijke aspecten om op te letten. Ten eerste moet je rekening houden met het maximale aantal karakters. Een sms is namelijk beperkt tot 160 tekens per bericht. Het is dus essentieel om de boodschap beknopt en duidelijk te houden. Ten tweede is betrouwbaarheid cruciaal. Door een erkend nummer als afzender te gebruiken, verhoog je de geloofwaardigheid van de sms en voorkom je dat ze als spam worden beschouwd. Een erkend nummer vergroot ook de kans dat klanten de sms herkennen en serieus nemen, wat leidt tot een effectievere communicatie. Als derde punt is het handig als klanten terug kunnen sms’en. Hierdoor kun je eventuele vragen direct oppakken en hobbels wegnemen.

Wanneer zet je een sms in bij het creditmanagement

Sms kun je op verschillende belangrijke momenten in het creditmanagementproces inzetten:

Betalingsherinneringen

Verstuur tijdig een sms om klanten te herinneren aan de naderende vervaldatum van de openstaande factuur. Dit helpt om betalingsachterstanden te voorkomen en de cashflow te verbeteren.

Achterstallige betalingen

Stuur een waarschuwings-sms bij achterstallige betalingen. Hierbij kun je meteen de aandacht vestigen op mogelijke gevolgen van verdere non-betaling, zoals extra kosten of juridische stappen. Biedt de klant altijd de mogelijkheid om direct te betalen middels een betaallink.

Na e-mailbounce

Als e-mails terugkomen omdat deze 'niet bezorgd' kunnen worden, kun je voor verschillende soorten sms kiezen. Bijvoorbeeld een sms met betaallink,zodat deze alsnog betaald kan worden, of misschien een dataverrijking-sms, zodat het mailadres weer up-to-date is. 

Na afronden betaling

Gebruik sms voor persoonlijke interactie, zoals bevestigingen van betalingen of een bedankje. Dit versterkt klantrelaties en zorgt voor snelle en effectieve communicatie.

Klanten reageren positief op een sms

Klanten reageren over het algemeen positief op een sms, vooral als de berichten van toegevoegde waarde zijn. Goed getimede en relevante sms-berichten, zoals betaalverzoeken, bevestigingen, bedankjes of betaalherinneringen, worden veelal gewaardeerd. Ze bieden klanten een directe en gemakkelijke manier om belangrijke informatie te ontvangen en actie te ondernemen.

Sms is van grote toegevoegde waarde in het creditmanagement

Sms heeft een aanzienlijke toegevoegde waarde in het creditmanagement vanwege zijn directheid, efficiëntie en effectiviteit. Het stelt organisaties in staat om klanten snel en direct op de hoogte te brengen van openstaande facturen, betalingsherinneringen en andere belangrijke (financiële) zaken. En juist doordat ze tegenwoordig opvallen temidden van alle WhatsApp-, Messenger- en Telegram-berichten, hebben sms-berichten een urgent karakter gekregen. Dit zorgt ervoor dat een sms’je bijna onmiddellijk worden gelezen.

Snel, eenvoudig, veilig én persoonlijk

Bovendien vergroot de sms het aantal ontvangen betalingen. Dit, omdat het klanten een snelle, eenvoudige en veilige manier biedt om openstaande facturen te betalen. Dit vermindert het risico op betalingsachterstanden en verbetert de cashflow van de organisatie. Het persoonlijke karakter van sms zorgt ook voor een effectievere communicatie, waarbij klanten individueel worden aangesproken en relevante informatie ontvangen.

Waardevol instrument

Met zijn brede bereik, hoge openingsrate en snelle levering is de sms een waardevol instrument dat creditmanagement efficiënter maakt, betalingsachterstanden vermindert en klantrelaties versterkt. Het gebruik van een sms als aanvulling op andere communicatiemiddelen heeft een positieve impact op het algehele creditmanagement van de organisatie.

Zet een SMS in voor jouw creditmanagementproces